Новини

Коледа в ЕГ

Коледа-в-ЕГ 24-12-2015 / Архив 2015

Световноизвестни хитове и коледарски наричания огласиха Езикова гимназия „Д-р Иван Богоров” на традиционното весело коледно тържество на 22 декември. То започна с изявите от обявените преди месец коледни конкурси. Богоровци подредиха пъстри трапези с традиционните български ястия за Бъдни вечер и истински затрудниха журито, което трябваше да определи кой от класовете познава най-добре народните традиции и в същото време е проявил оригиналност и фантазия. Първата награда отиде при ХІ-а клас, а втората заслужиха учениците от ХІ-б клас.

В празничната програма прозвучаха стиховете на участниците в конкурса за стихотворение на коледна тематика, в което се отличиха Памела Недялкова, Георги Жизгов, Калина Колева и Жаклин Атанасова от VІІІ-а клас. За своите изпълнения бяха отличени още Антония Динева, Сибел Найденова, Ирина Митева и Християна Стойчева от ІХ-а клас. Специалната награда за лично творчество отиде при Мария Гьокова и Мариела Богоева. С много ритъм и коледен дух бяха заредени песните, изпълнени от Жанета Живкова и Габриела Павлова от VІІІ клас, Паулина Николаева, Юлиана Георгиева и Бетина Димитрова от ХІ клас.

Много аплодисменти заслужиха участниците в пресъздаването на българския обичай при посрещането на Бъдни вечер и Коледа. Облечени с народни носии от Хасковския край богоровци наредиха на синията вечеря от посни ястия, прикадиха с тамян за здраве и берекет, а „бабата” разказа на внучетата какво и защо се приготвя на празника. После всички заедно посрещнаха коледарите от ХІ-в клас. С песни и наричания те пожелаха на домакините здраве, късмет и „колкото звездици по небето, толкова ученици в това училище”. Празникът завърши с кръшното хоро на танцов клуб „Богоровци”.

Изявите на учениците бяха подготвени със съдействието на преподавателите Илина Кинева, Бистра Жекова и Стефка Иванова.