Новини

ПРОДЪЛЖАВАМЕ КАМПАНИЯТА

ПРОДЪЛЖАВАМЕ-КАМПАНИЯТА- 25-05-2016 / Архив 2016

Община Димитровград и ЕГ”Д-р Иван Богоров” се присъединяват към националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!” на Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” към Българската академия на науките. Кампанията се организира по идея на група млади учени с ръководител проф. Светла Коева и за първи път се провежда в София през 2015 г. при огромен интерес, а тази година намира съмишленици в цялата страна - в Пазарджик, Павликени, Сливен, Сопот и София.

В Димитровград на 27 май от 11ч до 15ч ученици от Езиковата гимназия ще спират граждани по бул. „България” с покана да направят кратка забавна диктовка в специално подготвена за целта шатра. Мястото ще бъде обозначено с логото на кампанията, ще бъде оборудвано с необходимата техника и ще отправи предизвикателство към гражданите да проверят дали пишат на родния език грамотно. За тези, които напишат диктовката без грешка, ще има специална стимулираща награда.

Изявата се посвещава на Деня на българската писменост и култура с идеята, че грижата за родния език не трябва да се изразява само на 24 май, а да бъде системна грижа.

Споделяме целта на националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!”, защото вниманието на обществеността трябва да се насочи трайно към грамотността. Искаме още да покажем, че владеенето на правилен български език е не само въпрос на дълг и отговорност, но и на престиж и достойнство.