Новини

НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ В ДИМИТРОВГРАД

НАЦИОНАЛНАТА-КАМПАНИЯ-В-ДИМИТРОВГРАД 27-05-2016 / Архив 2016

При огромен интерес на 27 май се проведе заключителният етап от националната кампания „Написаното остава. Пиши правилно!”. Тя бе организирана от Института по български език „Проф. Любомир Андрейчин” към БАН и Община Димитровград със съдействието на ЕГ”Д-р Иван Богоров”. От 11 до 15 ч. на главния булевард „България” пред КДК 98 души направиха диктовка на открито, като така провериха нивото на своята грамотност. В тяхна помощ беше екип от ученици и преподаватели от Езикова гимназия.

Особен интерес кампанията предизвика сред училищата в града. Диктовката изслушаха и записаха ученици от ІV до ХІ клас на ОУ ”Алеко Константинов”, ОУ ”Пенчо Славейков”, СОУ ”Любен Каравелов”, СОУ ”Васил Левски”, ПМГ ”Иван Вазов” и от домакините – ЕГ ”Д-р Иван Богоров”. Всеки, който направи диктовката без грешка, получи тениска с логото на кампанията, а всички останали – подаръци, осигурени от Община Димитровград и издателство „Архимед”.

Кампанията предизвика интереса и одобрението на димитровградчани, въпреки че малцина от по-възрастните се осмелиха да застанат пред компютрите. Всички обаче  приеха идеята, че вниманието на обществеността трябва да се насочи трайно към грамотността и че владеенето на правилен български език е не само въпрос на дълг и отговорност, но и на престиж и достойнство.