Новини

НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА УЧЕНОЛЮБИВИТЕ

НОВИ-ВЪЗМОЖНОСТИ-ЗА-УЧЕНОЛЮБИВИТЕ 15-09-2016 / Архив 2016

Тази година холандската фондация «Стихтинг Студиефондс Дана», с която ПЕГ»Д-р Иван Богоров» има отлични традиционни връзки, обединява усилията си с българо-френската Фондация "Миню Балкански" и ще предостави още по-вълнуващи стимули за талантливите и амбициозните ученици.

Българо-френската фондация «Миню Балкански» е създадена в памет на проф. Минко Балкански - почетен професор в Университета „Пиер и Мари Кюри" в Париж. Лектор в най-престижните университети в цял свят, професор Минко Балкански е един от най-уважаваните учени-физици в световен мащаб.

Представял е свои изследвания в 34 университета в Европа и Америка. Започва работа в «Екол нормал» като изследовател в лабораторията по физика. Работи по-късно и в Масачузетския технически университет, преди да стане професор в университета „Мария и Пиер Кюри“ в Париж, където оглавява лабораторията по физика на твърдото тяло. Чел е лекции в Япония и Китай. Резултат от дългогодишната научна дейност на проф. Балкански са публикуваните 30 книги и над 2000 страници други научни публикации.

С цел да подпомага културния живот в родния си край, заедно с неговото семейство, той основава Фондацията "Миню Балкански", която носи името на баща му Миню. Седалището на организацията се намира в село Оряховица, област Стара Загора.

Целта на тази организация е:

1) организиране на ежегодно състезание по физика и математика в с. Оряховица;

2) организиране на ежегодни летни училища в с. Оряховица по "Морал, етика и гражданско образование", Английски език, Френски език, "Информатика и облачни технологии", "Забавна математика", "Крипто-математика", Експериментална физика", "Школа по роботика", "Школа по архитектура и дизайн", "Школа по Астрономия", "Школа по музика", Школа по Изкобразително изкуство";

3) спонсориране на висшето образование в университети във Франция на изключителни в сферата си ученици, участвали в ежегодните състезания и летни училища до степен докторантура.

Фондация «ССД» ще отпусне пълни стипендии за летните училища на Фондация "Миню Балкански" през новата учебна 2016-2017 година на ученици , спечелили стипендия за учебници от «ССД».

Фондация "Миню Балкански" дава възможност за отпускане на пълни стипендии за ученици от ПЕГ "Д-р. Иван Богоров" след одобрено мотивационно писмо за посещение на избраното училище.