Новини

ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК

ПРАЗНИК-НА-БЪЛГАРСКИЯ-ЕЗИК 14-05-2017 / Архив 2017

Със състезание по езикова култура на 5 май 2017г завърши своята работа Клуб „Знаем ли български език?“, създаден по програма „Твоя час“. Това е втората представителна изява за клуба през учебната 2016-2017г.

Своите умения за прилагане на нормите на българския книжовния език провериха дванайсетокласниците от ПЕГ“Д-р Иван Богоров“, разделени в три отбора по класове. Всеки отбор трябваше да отговори на пет въпроса, като избираше степента на трудност и предпочитаната книжовна норма. Оказа се, че отборът на ХII-а предпочита задачите от граматична норма, в ХII-б са специалисти по правописа, а участниците от ХII-в искрено се забавляват със задачите, свързани с лексиката. Публиката се включи активно в помощ на отборите и със самостоятелни отговори.

В оспорваната борба с минимални разлики се оформи и крайното класиране. Първи е отборът на ХII-в клас с решителното участие на Валя Лозева и Максима Делчева. На второ място без грешен отговор, но с по-малко точки се класира отборът на ХII-а клас с отличното участие на Даниел Иванов, Валерия Стойчева и Християна Бояджиева. Достойните партньори в състезанието от ХII-б клас останаха трети, като с участието се отличиха Селвер Иванова, Михаела Петрова и Стефка Гочева. Всички участници получиха награди за спомен.

Състезанието протече по предвидения ред и заради безупречната работа на техническия екип – Тенчо Митев и Явор Радев.

Клуб „Знаем ли български език?“ съществува в ПЕГ“Д-р Иван Богоров“ от 2012г , като най-напред дейността му се финансира от програма „УСПЕХ“ на МОН. Тази учебна година клубът продължава своята дейност по програма „Твоят час“ и допълва знанията и уменията на абитуриентите за отличното им представяне на Държавния зрелостен изпит. Създател и ръководител на клуба е Бистра Жекова – преподавател по български език и литература.