Новини

Първо място за Добромир Зафиров в Националния литературен конкурс „С Йовков в сърцето”

Първо-място-за-Добромир-Зафиров-в-Националния-литературен-конкурс-„С-Йовков-в-сърцето” 22-06-2017 / Архив 2017

На 16 и 17 юни 2017 г. в къщата музей „Йордан Йовков” - с. Жеравна, се проведе Националният литературен конкурс „С Йовков в сърцето”. Конкурсът дава поле за изява на талантливи ученици и студенти в областта на словото.

Целите на форума според организаторите са с преклонение и почит пред изящната словесност на Йовковото творчество да се представи новият прочит на негови знакови творби и да се открои присъствието на автора сред най-великите и гениални личности на България.

Право на участие в конкурса имаха ученици и младежи до 25-годишна възраст.

Участниците бяха разделени в три възрастови групи: от 8- до 13-годишна възраст; от 13- до 18-годишна възраст и от 19- до 25-годишна възраст.

Две са направленията, в които мериха сили участниците - рецитация на откъси от произведения на Йордан Йовков в рамките на 6 минути и представяне на лично творчество върху произведения на сладкодумния разказвач. Допълнително изискване към авторите на есета беше 8-минутно преставяне на изказаната позиция и отстояването й пред жури.

Добромир участва във втора възрастова група с есе на тема „Бяла лястовица... Има ли я?“ и блестящо защити пред авторитетното жури позицията си, изразена в есето. Това му осигури заслужено високото отличие. За подготовката на десетокласника се погрижи г-жа Илина Кинева.

Поздравяваме Добромир с поредния му голям успех и му пожелаваме вдъхновение за нови творчески полети!