Новини

ПЪРВАТА НАЦИОНАЛНА МЛАДЕЖКА ЛИТЕРАТУРНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ПЕНЬО ПЕНЕВ“ – ЕДНА РЕАЛИЗИРАНА МЕЧТА

ПЪРВАТА-НАЦИОНАЛНА-МЛАДЕЖКА-ЛИТЕРАТУРНА-КОНФЕРЕНЦИЯ-„ПЕНЬО-ПЕНЕВ“-–-ЕДНА-РЕАЛИЗИРАНА-МЕЧТА 06-05-2018 / Архив 2018

Конференцията е вече факт. Тя се проведе в Димитровград от 02.05 до 04.05.2018г в рамките на Дните на поезията и събра 35 момичета и момчета от цялата страна. За три дни родният ни град се превърна младежка столица на поезията.

Проектът за събитието е на възпитаника на ПЕГ“Д-р Иван Богоров“ – Добромир Зафиров със съдействието на преподавателя по История и цивилизация Тодор Тодоров. Идеята се превърна в културно събитие с национално значение с решителната помощ на Община Димитровград, която финансира проекта и го реализира.

Конференцията започна своята работа в зала „Гросето“, като успешна работа на участниците пожелаха кметът на общината г-н Иво Димов и председателят на общинския съвет г-жа Гергана Кръстева. Последваха 11 презентации, посветени на творчеството на изявени поети - Добромир Зафиров представи съдбата и творчеството на поета Пеньо Пенев. Гостите от ПГПЧЕ“Захари Стоянов“ – Сливен посветиха представянето си на Дамян Дамянов. Участниците от СУ“Л. Каравелов“ – Димитровград акцентираха върху творчеството на Ангел Ников. Момичетата от 130 СУ“Стефан Караджа„ – София разказаха за живота и поезията на патриарха на българската литература Иван Вазов. За предпочитанията си към поезията на поета Кръстьо Кръстев говориха участниците от ПМГ“Иван Вазов“ – Димитровград. Познатите и обичани от всеки българин стихове на Ран Босилек припомниха възпитаниците на Националната Априловска гимназия в Габрово. Отборът от ГПЧЕ“Проф. д-р Асен Златаров“ - Хасково не скри предпочитанията си към своята съгражданка – поетесата Ели Видева. Към тях се присъединиха и учениците от ПМГ “Акад. Боян Петканчин“. Неповторимата поезия на Йордан Кръчмаров представиха гостите от ЕГ“Гео Милев“ – гр. Добрич.

Участниците в конференцията разгледаха уникалната изложба „Художникът среща писателя“, организирана в Димитровград със съдействието на Националния литературен музей. Много интерес и усмивки предизвика срещата с Димитър Калбуров – един от най-известните млади поети и писатели днес.

Вторият ден на конференцията ще се запомни с активната дискусия на тема „Поезия, пазар и субкултура“. Как качествената българска поезия да намери своя пазар, който да я поощри? Как да се повиши качеството на масовата култура? Как отделните субкултури да запазят своята оригиналност, без да бъдат погълнати от комерсиалността? По тези въпроси разпалено спориха младите хора, а след това успешно отговориха на предизвикателството сами да създадат текст за песен. Последва разходка с автобус из забележителностите на Димитровград, който искрено впечатли гостите. Сред забележителните събития на конференцията бяха и срещата с младата поетеса Ина Иванова и авторското четене на участниците.

На третия ден всички получиха своите сертификати за участие и си обещаха да се видят отново, защото и организатори, и участници бяха единодушни – Националната младежка литературна конференция в Димитровград се превърна в събитие, което даде изява на истински таланти, вдъхнови нови идеи и създаде много нови истински приятелства.

Клуб „Млад журналист“