Новини

НАЦИОНАЛНА СЕДМИЦА НА ЧЕТЕНЕТО В ПЕГ

НАЦИОНАЛНА-СЕДМИЦА-НА-ЧЕТЕНЕТО-В-ПЕГ- 30-10-2018 / Архив 2018

И тази година богоровци отбелязаха Националната седмица на четенето от 22 октомври до 26 октомври с оригинални изяви. Началото поставиха осмокласниците, които в часа по български език посетиха училищната библиотека и се запознаха с библиотечния фонд. Сформираните екипи получиха интересни изследователски задачи и сами откриха богатите възможности, които дава библиотеката за издирване на информация.

 Седмицата на четенето продължи с изява на деветокласниците. Те четоха откъси от книгата „Пътешествията на  Гъливер“ от Дж. Суифт и изработиха собствени илюстрации към художествения текст. Рисунките бяха посрещнати с огромен интерес и предизвикаха коментар по любими моменти от романа.

Кулминацията на изявите беше в градската библиотека „Пеньо Пенев‘, където ученици от 9. и 12. клас се срещнаха с утвърдените  поети Ваня Данева и Петко Каневски. В непринудена и приятелска атмосфера творците представиха свои стихове и дадоха напътствия на младите ценители на словото. Дванадесетокласниците Ирина Митева и Добромир Зафиров четоха свои стихове. Ирина има вече издадена поетична книга- „Спомних си за теб“, а Добромир е носител на множество литературни награди за поезия. Ученици от 9. клас – Йоана Великова, Виктория Николова и  Кристианна Атанасова -  също представиха авторска поезия. Магията на художественото слово завладя всички. Срещата завърши с „Поетичен автограф“- табла, на които учениците написаха свои любими стихове, мисли, афоризми.

Последният ден от седмицата на четенето премина с активното участие на дванадесетокласниците Добромир Зафиров, Ирина Митева, Христиана Стойчева, Антония Динева и Сибел Найденова. Заедно с Дани Стоилова и Марина Петкова от – 9. kлас те четоха разкази на Чудомир и Николай  Хайтов на своята благодарна публика от Дома за възрастни „Калина“.

За пореден път Националната седмица на четенето премина успешно и приобщи много ученици към четенето като ценност. За осъществяването на  събитията се погрижиха г-жа Бистра Жекова и г-жа Илина Кинева.