Новини

БОГОРОВСКА СЕДМИЦА

БОГОРОВСКА-СЕДМИЦА 18-04-2019 / Архив 2019

По традиция седмицата преди патронния празник на ПЕГ “Д-р Иван Богоров“ е изпълнена с изяви, посветени на паметта на пламенния български възрожденец. От своя патрон богоровци носят духа на свободната творческа изява, която реализират в интересни събития.

На празника бяха посветени участията на Театрално студио „Selfie“ и Танцов клуб „Богоровци“ в общинския конкурс за таланти „Шанс“. Младите театрали предизвикаха аплодисментите в залата с оригиналните си скечове с диалог на хасковски диалект и книжовен български език.

В часовете учениците представиха своите проекти за живота и творчеството на д-р Иван Богоров с акцент върху енциклопедичните му познания и народополезна дейност. В специалния Богоровски час се проследи приноса на неуморимия карловец за развитието на родния език и отварянето на българина към света.

Д-р Иван Богоров е автор на първите чуждоезикови речници, затова и участниците в състезанието по английски език на фондация BEST посвещават успехите си на своя патрон. В края на седмицата Мартин симеонов, Кристиан Георгиев, Ангел Ангелов и Наталия Ганчева ще вземат участие в заключителния Национален кръг на състезанието по дебати и художествена реч на английски език .

В традиция се превърна и изложбата, в която богоровци предизвикват своите умения, за да превърнат отпадъците и боклука в изкуство. Изложбата във фоайето на гимназията разкрива желанието на младите хора да опазват околната среда с изобретателност и красота.

Кулминацията на празника е десетото юбилейно Пролетно надиграване. То отново ще изпълни с ритми и багри спортна зала „Младост“ на 19.04.2019г от 11ч. Конкурсната програма ще даде възможност на участници от 7 отбора да разкрият красотата и богатството на българския танцов фолклор. Компетентно жури от професионалисти ще оценява и класира изпълненията.