Новини

КАК УЧИТЕЛ И УЧЕНИЦИ НАПРАВИХА СВОЕТО „ПЪТЕШЕСТВИЕ ДО РАЯ“

КАК-УЧИТЕЛ-И-УЧЕНИЦИ-НАПРАВИХА-СВОЕТО-„ПЪТЕШЕСТВИЕ-ДО-РАЯ“ 22-05-2019 / Архив 2019

Калоян Добрев е млад учител по английски език в ПЕГ“Д-р Иван Богоров“ – Димитровград. Всъщност само преди 7 години той е завършил същата гимназия, в която сега преподава и среща в учителската стая като колеги своите преподаватели. Но това му дава и едно необикновено предимство – да свързва в едно опита и ентусиазма, от позицията на учител да разбира „отвътре“ емоциите на своите ученици.

Резултатът е осъществяването на един прекрасен проект – книгата пътеводител на английски език със заглавие „Bulgaria - journey to paradise“. Тя е в хартиен и електронен вариант и вече може да се открие на най-голямата платформа – Амазон, откъдето вече има и първите си продажби. Книгата е разработена от Калоян Добрев и екип от негови ученици от единадесети клас - Валентина Желева, Камелия Атанасова, Никола Балев, Златина Христова, Георги Ангелов.

Разговаряме, за да научим нещо повече за проекта и за самите тях.

  • Г-н Добрев, как възникна идеята за тази книга пътеводител?
  • Аз не приемам упреците към младите хора днес, че били мързеливи или инертни. Мисля, че когато човек е достатъчно мотивиран, може да направи интересни неща и да промени нагласите си. В конкретния случай всеки, който е учил в езикова гимназия, знае, че в края на годината винаги изпитваме върху превод на книга. Знам как за някои от вас това е и доста досадно, затова си казах – а защо сами да не напишем книга! Предложих това на моите ученици. В началото това им се струваше доста сложно и невъзможно, но се организирахме и ето, че се получи. Винаги съм мислил, че не просто трябва да учим граматика, лексика на езика, а трябва да работим с него, да го изпълваме със съдържание.
  • А не беше ли доста трудно?
  • Винаги в началото е трудно, но в нашия екип си разделихме работата. Всеки пое по четири обекта и започна да работи върху статиите. Създаде се връзка между ученето и реалната среда. Всеки от екипа усъвършенства езиковите и дигиталните си умения. Осъществиха се много ценни междупредметни връзки – английски и български език с история, география, информационни технологии, предприемачество. Помогна и това, че си бях поставил и ясни цели – да учим английски език, като работим с него, да се получи по-висока мотивация в учебния процес, да дадем положителен пример на други млади хора.
  • Какво съдържа самата книга „Bulgaria - journey to paradise“ ?
  • Можете да видите отпред съдържанието – представяме българските планини, реки, язовири, пещери, църквите и манастирите, тракийските могили и съкровища – всичко, което наистина превръща България в късче от рая. На английски език – за да може да се види и разбере навсякъде по света.
  • За кого е предназначена вашата книга?
  • За всеки, който иска да разбере нещо повече за родината ни, включително и за самите нас. Мисля, че може да бъде много полезна в училище – в часовете по английски език,география или както е при нас – география на английски език… Просто като подарък или сувенир…

От Валентина, Камелия, Златина, Никола и Георги научихме, че работата по проекта наистина се превръща в интересно приключение. Самите те споделят, че са научили много непознати досега неща за България, които са ги накарали да преоткрият родината си. В същото време са научили много нови думи и изрази на английски език, били са изследователи, писатели, преводачи, а това се оказало много полезно.

Учителят Калоян Добрев и неговите ученици ни представят книга, която свързва две важни неща – родолюбието с откритост към света. А това заслужава подкрепа!

 

           За Клуб „Млад журналист“ –

Марина Петкова и Рени Стоянова