Новини

КОЛЕДНИ ИСКРИ В ЕЗИКОВА ГИМНАЗИЯ

КОЛЕДНИ-ИСКРИ-В-ЕЗИКОВА-ГИМНАЗИЯ 20-12-2019 / SCHOOL LIFE

Коледният дух изпълни коридорите, стаите и фоайетата на ПЕГ“Д-р Иван Богоров“ на 18 декември. Тръгна от прекрасния автентичен  кът с българските празнични традиции, премина през украсените класни стаи, спря се в пъстрите трапези за Бъдни вечер, приготвени от учениците,  и зазвуча с коледните песни на голямото междучасие.Започна нашето коледно тържество, скъпи гости на което бяха г-жа Гергана Кръстева – председател на общинския съвет в Димитровград и г-н Георги Петров – общински съветник.

Настроение в самото начало създадоха стиховете в изпълнение на Денислава Иванова от 8.-а клас. За вълшебството на Коледа пяха момичетата от група „Коледни звезди“ – всички от 10.-в клас. За здраве, плодородие и късмет наричаха коледарите от деветите класове. Народните танцови ритми бяха от  Танцов клуб „Богоровци“.

В своето слово  директорът Красимир Кръстев съобщи хубавата новина, че в общинското състезание „Магията на  Коледа“  нашата гимназия е класирана на първо място за етнографския коледен кът с автентични тъкани , носии и битови предмети , някои от които са на повече от 100 години. След това г-жа Кръстева и г-н Петров връчиха общинските стипендии на изявени ученици с национални  постижения за 2019г. Оказа се, че 15 от тях са възпитаници на ПЕГ“Д-р Иван Богоров“, включително и младото дарование на годината – Никола Балев.

Със специални награди бяха отличени и победителите в литературния  конкурс „Коледа в моите представи“. Наградите за стихотворения  отидоха при  Траяна Иванова от 9.-в клас, Милен Канев и Ангел Хубенов от 10.-а клас. За своите есета награди получиха и Денислава Иванова – 8.-а клас и Теодора Радкова – 9.-в клас. Дъжд от отличия имаше и за спорните таланти, завоювали купи и медали в общинските ученически спортни състезания.

Най-оспорвана бе надпреварата в  кулинарния конкурс за трапеза, подредена според традициите  на Бъдни вечер. Старанието и изобретателността на участниците впечатлиха и искрено затрудниха строгото жури. След дълги осъждания и осигуряване на допълнителни награди бе обявено и крайното класиране. Поощрителни призове получиха отборите на 10.-в, 10.-б и 8.-а клас,  второто място бе за  8.-б клас, а  първото място и тортата отидоха при 10.-а клас.

Празникът приключи с много настроение