Новини

НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК - ИСТОРИЯ С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

НА-ПАТРОННИЯ-ПРАЗНИК---ИСТОРИЯ-С-ПРОДЪЛЖЕНИЕ- 21-04-2021 / SCHOOL LIFE

Това беше творческата игра, с която на 20 април  ученици от 11.клас  на ПЕГ “Д-р Иван Богоров“ - Димитровград се включиха в Маратона на четенето, организиран от Градска библиотека „Пеньо Пенев“. Своя патронен празник богоровци от ХI-а и ХI-в клас отбелязаха, като влязоха в ролята на автори. В уютната обстановка на голямата читалня на библиотеката всеки един участваше в съчиняването на история без предварително зададена тема. Условията бяха спонтанност, пълна свобода на въображението и връзка с епизода, измислен от предишния разказвач.

Учениците от ХI-а клас заложиха на напълно реалистична история за трима приятели от малко село, които трябва да решат какво ще правят с живота си. Героите отиват в големия град, лутат се, оказват се неподготвени за изпитанията, които ги чакат. Главният им проблем е, че не могат да преценят какво е по техните сили и какво – не. Все пак заедно успяват да построят хотел и да започнат успешен бизнес, но ... точно успехът ги противопоставя и разделя. Трудностите отново ги събират и тогава могат да разчитат един на друг. След опасни срещи с престъпни банди и лихвари приятелите заминават за чужбина да си търсят късмета. Там се оформя трагичен любовен триъгълник с невъзможна развръзка. Така че развръзката все още предстои, както и изборът на заглавие на историята, защото се оказа, че има повече от една идеи.

Колективът на ХI-в заложи на романтичен фентъзи екшън с голяма доза черен хумор. Тази история започва в един горещ летен ден на пристанище, където е акостирал круизен кораб. В сложни взаимоотношения влизат бизнесмен на средна възраст, неговият приятел от ученически години, който е отслужил в морската пехота – т.е. бивш „тюлен“, ромка на неопределена възраст с магически способности и две шпионки на голяма тайна служба под прикритие. Единият от героите е превърнат в жаба, но след объркан обир си връща човешкия облик и дори дава професионален отпор на пирати, които нападат кораба. Пристига подкрепление с вертолети. Нашият „тюлен“ спасява всички, но се оказва безнадеждно влюбен. Накрая пак има вълшебства и съживяване на една голяма любов, която аха да загине от COVID 19.

И двете истории останаха не съвсем довършени, но запазиха радостта от творчеството. Любезните домакини представиха и ценни издания, свързани с годишнината от Априлското въстание, както и интересни материали за живота и дейността на патрона на гимназията д-р Иван Богоров. За спомен от страхотното преживяване имаше и интересна книга.

На целия колектив на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Дмитровград –

ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ! И до нови срещи!