Новини

Покрив за пример - проет на млади и достойни димитровградчанки и наши възпитанички

Покрив-за-пример---проет-на-млади-и-достойни-димитровградчанки-и-наши-възпитанички 28-07-2021 / SCHOOL LIFE

Казвам се Йорданка Йорданова, родена и израснала в Димитровград, урбанист по образование, работя в Лондон като Urban Development Senior Consultant ( комбинация между урбанизъм и икономика) за международната компания Hatch.

Основата на проекта „Покрив за Пример“, който участва във “Вселена от Възможности” на PostBank се базира на sustainability/устойчиво развитие, или иначе казано как хората, икономиката и околната среда могат да си взаимодействат по най-добрия възможен начин и да разрешават съществуващи проблеми.
Проектът е в начален стадий и е написан съвместно с моя приятелка и съгражданка, която освен това е еколог, Силвия Савова.

Трябва да сме в топ 10 в категорията си, за да преминем към следващия етап.

За да гласувате през линка е нужно да потвърдите самоличността си през FB или Google. (с копиран линк и браузър е по-лесно).

  • До края на месец юли тече гласуване и хората определят 30-те финалиста в три категории. Има втори етап който включва видеозапис изпратен до банката.
  • В периода от 10 август до 10 септември 2021 г., 30-те финалиста ще бъдат представени в профилите на Пощенска банка, в социалните мрежи – Facebook, LinkedIn и Instagram.
  • На 14 септември 2021 г. ще се проведе събитие, на което журито ще обяви тримата победители във всяка категория.

Целта на ‘Покрив за Пример’ е да създаде първия озеленен и свободен за достъп покрив в Димитровград, като с това ще покаже възможностите и пропуснатите ползи от използването на покривното пространство.

Това е причината да искаме да озеленим покрив именно по една от главните търговски улици в Димитровград - Димитър Благоев 1, сградата на Еском, Елтех, Център за професионално обучение към ТО на НТС и други. Локацията е в непосредствена близост до кръговото движение до пазара.

Градини по покривите (както и фотоволтаици) са често срещани в развития свят и визията за бъдещето. Най-често се виждат по бизнес сгради или хотели, но започват да се включват и в новопостроени жилищни комплекси.

Каква е ползата? Може би сте чували за топлинните острови в градовете – това е нагряването на сградите и асфалта, които правят така че температурата да се усеща дори още по-висока.

Въпреки, че градът ни е един от най-зелените в страната, освен парковете и между блоковите пространства, е нужно да се погрижим и за сградите, в противен случай подтикваме оформянето именно на споменатите топлинни острови.

А откъде започна всичко - именно от Димитровград и Хасково, преди повече от 10 години. Основата на концепцията на устойчивото развитие получих докато бях в гимназиален курс, благодарение на Младежки център Хасково и едно младежко обучение организирано от тогавашния директор Деян Янев (в последствие директор на езиковата в Хасково). По-късно записах в Англия урбанизъм, а една от най-добрите ми приятелки и другият човек в екипа, Силвия Савова, записа екология в София. И двете останахме да живеем в съответните столици и пътуваме сравнително често.

Всъщност това не ни е първия общ проект заедно и за Димитровград. Точно преди 10 години, с нея организирахме акция за събиране и даряване на дрехи в дом за деца в Хасково. Точно тогава бяхме активни и дейни членове на Младежкия парламент в Младежки Център Хасково и проведохме кампания за събиране на вече неизползвани дрехи и играчки от семействата на деца от детски градини в Димитровград. Дори не очаквахме колко мащабна може да е акцията, но в рамките на по-малко от седмица събрахме цяла зала пълна с дарения.

Създадохме си спомен и преживяване, което винаги ни напомня за това откъде сме тръгнали защото именно това е средата, която ти е дала основните и те е изградила като човек с определена ценностна система.